Johan Goossens

Cabaretier - schrijver

Johan Goossens is cabaretier en schrijver. Hij publiceerde twee columnbundels, onder andere over zijn werk op een ROC. 


menu

A-boom! in de pers

Cabaretier Johan Goossens drijft spot met 'rare tijden'

Johan Goossens vertelt dat hij als idealistische jongeling – in een afritsbroek – een half jaar lang in Ghana is geweest om mee te werken aan de opbouw van een schooltje. Hoe het daarmee afliep, komen we niet te weten. Maar wel maakt hij nu zijn cabaretdebuut met een programma over de ietwat ontnuchterende werkelijkheid waarmee hij toen werd geconfronteerd. Over  het feit, bijvoorbeeld, dat zo’n westerse vrijwilliger door de inheemse opvoeders een stok in de handen wordt gedrukt met het advies die kinderen af en toe een fikse aframmeling te geven. Dat is, zeggen ze, de enige manier om orde te houden.

Goossens (26) vertelt zijn Afrikaverhaal met ironie, zelfspot en een onsentimenteel soort mededogen. En hij heeft het behendig versneden met andere onderwerpen die hem aan het hart gaan. Zoals zijn openlijke hooseksualiteit die naar zijn zeggen in de kleine theatertjes waar hij als beginnend cabaretier verzeild raakt – in plaatsen “waar het nog best een stukje lopen is van het theater naar de bushalte”.

Of het geloof in God, waarover hij “als agnostisch vrijgemaakte” zijn twijfels heeft. Immers: “Als er een God bestaat, waarom zijn gelovigen dan altijd zo lelijk?” Ook zingt hij een paar liedjes met mooi chagrijn dat geregeld aan Jeroen van Merwijk doet denken.

Ruim twee jaar geleden won Johan Goossens het Groninger Studenten Cabaret Festival. Af en toe weet hij zich op het podium nog niet echt een houding te geven, waardoor A-boom! niet altijd de vereiste vaart heeft. Maar op andere momenten blijkt hij al over een volleerd gevoel voor timing te beschikken. En een talent voor slim geformuleerde zinnetjes heeft hij óók: “Dit zijn rare tijden. Ik vind dit een rommelig interbellum.”

Henk van Gelder | NRC | 17-01-2006
Meer in de pers